Trivia night questions and answers!

For those of you who asked, here are the questions and the correct answers to the trivia from last week. For Round 2, the correct answer is bolded. Enjoy!

ROUND 1 – TARA – Banned books in history
1. Question: Censorship is not new. As long as books have existed, books have been banned. The Roman emperor Caligula tried to suppress a book in AD 35 because it “expressed Greek ideals of freedom”, which was clearly not acceptable when Rome occupied Greece. To which book did Caligula object?
Answer: Homer’s The Odyssey
2. Question: A Roman poet who goes by just the one name (not two!) was exiled for writing The Art of Love (a poem in 3 books about how and where to find a lover in Rome, how to seduce them, and how to prevent others from stealing them) in the year 8 AD. What is the poet’s name?
Answer: Ovid
3. Question: The Italian Dominican priest Savonarola collected and publicly burned thousands of objects like cosmetics and lewd books in Florence, Italy, on THIS DAY, Shrove Tuesday, in the year 1497. Items burned were deemed to be objects that might tempt one to sin. What was this fire, and others that preceded and followed it, known as? Hint: it’s also the title of a 1987 novel and a 1990 film.
Answer: The Bonfire of the Vanities
4. Question: This monk and theologian’s German translation of the Bible was burned by order of the Pope in 1624. Don’t worry; he did OK in the end. He has a whole denomination within the Protestant Church named after him now!
Answer: Martin Luther
5. Question: Which author/poet said “Every burned book enlightens the world”?
Answer: Ralph Waldo Emerson
6. Question: This book about science and the natural world was banned numerous times since its publication in 1859. The theory it advanced is still banned from being taught in some schools in the U.S. Name the book.
Answer: Darwin’s The Origin of Species
7. Question: This book has been banned for a number of reasons but mostly because of its focus on magic. Yet it is exceedingly popular and was an instant best seller upon its release in 1997. According to one website, which book has “the dubious distinction of being the most challenged book of 1999”?
Answer: Harry Potter and the Philosopher’s Stone
8. Question: Which book was banned because it ‘portrayed humans and animals on the same level’?
Answer: Alice’s Adventures in Wonderland
9. Question: What 1994 Newbery Medal winning YA novel was banned because of its themes of infanticide and the killing of people no longer contributing to society.
Answer: The Giver
10. Question: This American children’s writer writes a lot about pre-teen girls: their friendships, their first loves, and their changing bodies. She received (and continues to receive today!) numerous hate mail letters, accusing her of Satanism and Communism, and denigrating her for writing about inappropriate themes like getting your period and masturbation.
Answer: Judy Blume

ROUND 2 – Brandie – Why the book was banned (multiple choice)
1. Would you believe even Doctor Seuss books have been banned? The Lorax was banned for which of the following reasons?
a) Because people thought the nonsense language in the book would prevent young children from learning to read properly
b) The apocalyptic illustrations were too depressing
c) The faceless, bodiless narrator was too scary
d) Because it offended forestry workers
2. It’s not only words that some people object to. Books have been banned because of their illustrations. What was the reason given for banning the Where’s Waldo books?
a) Depictions of violence
b) An allegedly obscene illustration
c) Racist depictions of several characters in an “around the world” scene
d) Waldo’s androgynous appearance made several parents uncomfortable
3. Reason given by the Alabama State Textbook Committee in 1983 for the rejection of The Diary of Anne Frank:
a) Because it is a “real downer.”
b) Because Anne’s love for her father and jealousy of her mother is just plain weird.
c) Because Anne’s sexual feelings for Peter Van Daan are too racy for a children’s book.
d) Because they felt that the novel was incomplete without the parts Otto Frank omitted in the 1950s before it was first published.
4. Shel Silverstein’s A Light in the Attic was challenged in 1985 at the Cunningham Elementary School in Wisconsin because:
a) The drawings are anatomically incorrect.
b) The book encourages children to break dishes so they won’t have to dry them.
c) The children in the book are all filthy with dirt and have messed up hair.
d) Silverstein’s author photo depicts him waving his bare feet at the photographer.
5. The non-fiction title, Zen Buddhism: Selected Writings by D.T. Suzuki was challenged by a Michigan school system because:
a) It “details the teachings of the religion of Buddhism in such a way that the reader could very likely embrace its teachings and choose this as his religion.”
[sorry, I have misplaced our “fake” answers for this one]
6. The classic novel To Kill a Mocking Bird by Harper Lee has been banned many time due to:
a) Its promotion of cruelty to mocking birds
b) Its profanity and racial slurs
c) Its stereotyping of Southern personas
d) Its Questioning man’s relationship with God
7. The Pulitzer Prize winning novel, The Color Purple by Alice Walker has been challenged and banned over the years for many reasons, which of following is NOT one of them?
a) Explicit sexuality
b) Use of Drugs
c) Profanity
d) Racial Slurs
8. An illustrated edition of Little Red Riding Hood was banned in two California school districts in 1989 for what reason?
a) A picture of Alice drinking wine with her grandmother
b) A picture of a wolf cross-dressing with a red cape
c) A picture of Alice with a bloody ax
d) A picture of Alice’s dead grandmother
9. Charlie and the ChocolateFfactory was removed from the Boulder Public Library because the librarian there thought:
a) It made light of the underprivileged
b) It highlighted violence against children
c) It espoused a poor philosophy of life
d) It displayed insensitivity regarding the plight of the Oomba Loombas
10. Where the Sidewalk Ends, by Shel Silverstein was challenged in Wisconsin in 1986. Which of following is not one of reasons list in the documentation:
a) suggested drug use,
b) the occult
c) infanticide
d) rebellion against parents

ROUND 3 – PEARL – Random Thoughts of Pearl
1 – The Spice Girls are the only female act to have their first 6 singles make number one on the U.K. charts. What is the title of their seventh single – the first to NOT make #1?
Answer: Stop (It peaked at #2 in March of 1998)
[First six were: Wannabe, Say You’ll Be There, 2 Become 1, Who Do You Think You Are, Mama, Spice Up Your Life, and Too Much]
2 – Which long-running daily comic strip ended on January 1st, 1995 with a double dose of Wizard of Oz tributes?
Answer: The Far Side, by Gary Larson
3 – Who, after reciting some of Blake’s poem “Tyger, Tyger” commented…?
“Apparently the tiger was on fire. Maybe his tail got struck by lightning or something. Flammable felines — what a weird subject for poetry.”
Answer: Calvin (from the comic strip Calvin and Hobbes) – March 27th, 1993
4 – The most recent volume of this long-running bande déssinée was criticized by many as being unfaithful to the spirit of the series due to its plot being an allegory of George W. Bush’s invasion of Iraq, thus completely inappropriate for its setting in France in the year 50 BC. What is the title of the book?
Answer: Le ciel lui tombe sur la tête OR Asterix and the Falling Sky
(1/2 point for only naming Asterix and Obelix)
5 – Name the 1950’s television show whose theme song was Rossini’s “William Tell Overture.”
Answer: “The Lone Ranger”
6 – In the Disney film, Pinocchio, what are the names of Geppetto’s pet cat and fish? (1/2 point for each)
Answer: Figaro (cat)
Cleo (fish)
7 – At the end of the Disney film, Dumbo, how much are Dumbo’s ears insured for?
Answer: One million dollars
8 – Goodnight Moon by Margaret Wise Brown has been parodied in various media on multiple occasions. Based on the text, name the comic strip that featured the parody…
“Goodnight room
Goodnight moon
Goodnight crumbs from my macaroon
Goodnight guitar
Goodnight strings
Goodnight half-eaten bucket of chicken wings
Goodnight feet
Goodnight toes
Goodnight heaps of dirty clothes
Goodnight modem
Goodnight screen
Goodnight websites still unseen
Goodnight clutter
Goodnight dust
Goodnight week-old pizza crust
(And goodnight to the old lady hollering “hush”).”

Answer: Zits, by Jerry Scott and Jim Borgman
9 – What comic strip ended its run with an extended print and online story, which morphed into a Goodnight Moon tribute, resulting in the main character being seen tucked into bed inside the final pages of the book?
Answer: Opus, by Berkeley Breathed (1/2 point if the answer given is “Bloom County”) – November 2, 2008
10 – Name the celebrity who reads Goodnight Moon to a group of terrified children at the Springfield Festival of Books in The Simpsons, Season 12, Episode “Insane Clown Poppy”.
Answer: Christopher Walken

ROUND 4 – KRISTA – The Can Ban
1. Question: According to CLA, out of 43 Canadian challenges in 2007 how many items remained in their respective collections without change?
Answer: 38 items experienced ‘No Change in Status’.
2. Question: Of the 43 challenges, what type of library had the most requests – School or Public Library?
Answer: Public Library.
3. Question: Why was Maureen Bayliss’ 1994 children’s picture book Strike! considered a threat in England?
Answer: It was felt that the book attempted to politically indoctrinate young children.
4. Question: Which famous banned author is a character in Canadian W.P. Kinsella’s novel Shoeless Joe?
Answer: J. D. Salinger.
5. Question: In 1990 award-winning author Margaret Buffie’s scheduled class visit/book reading was cancelled at a public school in this Ontario city?
Answer: Orléans.
6. Question: How many times has Margaret Atwood’s classic The Handmaid’s Tale been challenged in Canada?
Answer: Once, for the first time this year, although it ranks 37th on the American Library Association’s list of the 100 most frequently challenged books in the 1990s.
7. Question: Published in 1978, what is the name of ‘Canada’s first novel for young adults’? It is a multiple award winner, and was banned by Canadian schools for containing foul language, sexual content and bad grammar.
Answer: Hold Fast / Kevin Major
8. Question: According to CLA, the Ottawa-Carleton District School Board refused to stock this 2006 OLA Silver Birch Nominee and refused to provide copies to students who asked for it. What is the book?
Answer: Three Wishes: Palestinian and Israeli Children Speak / Deborah Ellis
9. Question: In 1914 the Canada Customs banned its first book as the content was deemed unfit for Canadians. What is the book?
Answer: Droll Stories / Honoré de Balzac
10. Question: What is the agency that organizes Freedom to Read Week and monitors book censorship issues in Canada?
Answer: The Book and Periodical Council

ROUND 5 – ALEX – The arcane/truly bizarre
1. Question: Because the band members’ real blood was mixed with the ink, some shops refused to carry a 1977 Marvel comic book featuring what musicians?
Answer: KISS
2. Question: This famous American author wrote two related books about the adventures of a couple of young boys. Despite being considered classics, both books have been banned in some schools. Ironically, they were banned after their initial publication for being “too racially tolerant”. Nowadays, they are accused of being “too racist”. Who is this author?
Answer: Mark Twain
3. Question: This British modernist author, a member of the Bloomsbury Group, testified on behalf of Penguin and the novel, Lady Chatterley’s Lover, during the 1960 trial that attempted to ban the complete version in England on grounds of obscenity.
Answer: E. M. Forster
4. Question: In 1996, this Far East country convicted a woman for possessing the Jehovah’s Witness translation of the Bible.
Answer: Singapore
5. Question: The Associated Press reported in 1996 that New Hampshire schools had pulled this famous play by the Bard from the curriculum after the school board passed a “prohibition of alternative lifestyle instruction” act. The play in question includes a subplot about a young woman who disguises herself as a boy.
Answer: Twelfth Night
6. Question: The word “bowdlerize” refers to Thomas Bowdler’s efforts to remove crude words and phrases in his 1818 revision of this famous author’s complete works, entitled The Family ____.
Answer: Shakespeare
7. Question: This church, founded in 1953, is frequently involved in censorship cases. In the 1970s, they attempted to remove books critical of the Church from libraries in Canada by suing libraries in Hamilton and Etobicoke.
Answer: The Church of Scientology
8. Question: The first ruler of the Chin Dynasty, Shih Huang Ti, ordered all books relating to this guy’s teachings burned. Oh, and he had hundreds of the guy’s followers buried alive, just for good measure.
Answer: Confucius
9. Question: This early novel, the most influential work of literature to emerge from the Spanish Golden Age and perhaps the entire Spanish literary canon, was placed on a banned book index in Spain for the sentence, “Works of charity negligently performed are of no worth.”
Answer: Don Quixote
10. Question: In one of life’s great ironies, a copy of this novel, which is actually about book banning, was defaced (mostly the words “hell” and “damn” were blacked out). First line: “It was a pleasure to burn…”
Answer: Fahrenheit 451

2 thoughts on “Trivia night questions and answers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s